понеділок, 23 березня 2009 р.

МІСЦЕ ВІВТАРНОЇ ДРУЖИНИ У ХРИСТОВІЙ ЦЕРКВІ


















«Співучасть у церковному богослужінні – це найголовніше джерело надприродного життя. Зв'язок, що лучить душу з Церквою, а через неї з Христом, проявляється найбільше у співучасті людини в церковних богослужіннях, а участь у них найбільше спричиняється до розвитку надприродного життя…» (Митр. Андрей Шептицький).



Часто маємо можливість бачити як різні хлопці служать у храмі, зокрема в часі св. Літургії, у яскравому різноколірному одязі (дальматиках), допомагаючи у свій спосіб її проведенню в обрядовому плані. Хто вони такі насправді? Яка головна мета їхньої діяльності у вільний від уроків, домашніх справ час?


Вівтарна Дружина (ВД) є молодіжною християнською спільнотою, котра має на меті плекати в собі правдиву побожність, любов до Господа нашого Ісуса Христа та Його святої Церкви, а також допомогти молодій людині віднайти своє покликання та місце у житті.





Метою ВД передусім є:


Зорганізувати гідну й почесну сторожу Божественному Євхаристійному Цареві – Ісусові Христу.

Віддати Богові вірну, повну пошани зразкову службу, допомагаючи Його єпископам і священикам у приношенні Святої Жертви Божественної Літургії та в усіх інших богослужбових і побожних чинностях.

Плекати покликання до богопосвяченого та священичого стану. Збільшувати знання нашої віри, Божественної Літургії, історії Церкви.

Розпалити в серцях вірних більшу побожність і посвяту через зразкове виконання обов'язків вівтарника та давати добрий приклад у щоденному житті.

Тому, що Ісус Христос є головним Покровителем Вівтарної Дружини (при Василіянському Чині не раз теж і св. Йосафат), всі покликані визнавати Його за свого Господа та Спасителя, а Христову Церкву – за "Ковчег", в якому спільно спасаємось…


Вівтарна Дружина має на меті не тільки освячення своїх членів, але й вплив на релігійне освідомлення як найширших кругів суспільності, тому займається такими справами, які ведуть до високої цілі: кожний вівтарник має бути насамперед взірцевим християнином. У вірі й житті триматися науки Католицької Церкви, приймати те, що Церква вчить, а відкидати все, що вона осуджує. При тому нехай ніколи не стидається як у приватному так і в публічному житті визнавати себе вірним сином Матері Церкви.

Між собою хлопці намагаються жити у правдивій християнській любові. Молитися спільно за розквіт ВД, за потреби поодиноких учасників спільноти, а понад все – за недужих. Також стараються підтримувати дружні стосунки з іншими Товариствами – Вівтарними, Марійськими тощо, обмінюючись надбаннями і збагачуючись водночас духовно.









ПРИНЦИПИ ВІВТАРНИКА (МІНІСТРАНТА ПО-ІНШОМУ):


Вівтарник любить Бога і для Його прослави взірцево виконує свої обов'язки.

Вівтарник служить Христові в людях.

Вівтарник перемагає свої вади і працює над виробленням свого характеру.
Вівтарник розвиває в собі Боже життя.

Вівтарник пізнає Літургію і нею живе.

Вівтарник несе всюди правдиву радість.

Вівтарник переживає Бога у пригоді.

Вівтарник здобуває приятелів для Христа у праці і під час гри.
Вівтарник пильний і сумлінний у навчанні та праці.

Вівтарник молиться за Батьківщину і служить їй ретельною працею.






ЗАПОВІДІ ВІВТАРНИКА:


1.Вівтарник служить Богові та Батьківщині, взірцево виконуючи свої обов’язки.
2. Відзначається послухом стосовно:
- родини,
- священика,
- провідника та тих, що головують;
- під час Літургії – стосовно старшого, який був призначений для цього провідником чи священиком.
3. Виконує служіння Христові у ближніх. Своєю поставою всюди приносить мир із радістю.
4. Працює над своїм характером і чуває над чистотою власного серця.
5. Через свою пильність та сумлінність стає добрим прикладом для всіх.
6. Відзначається у чистоті мови, уникаючи сварок та суперечок.
7. Подолує погані звички.
8. Розвиває в собі Боже життя через молитву, реколекції (духовні науки), спільні подорожі тощо.
9. У кожному вівтарникові бачить свого брата.
10. Шанує природу і теж все, що його оточує, добачаючи в тому Божий дар.







***



УВАГА: Якщо б хтось мав намір поповнити ряди спільноти Вівтарної Дружини при своїй парафії, зокрема в м. Львові (коли батьки бажають бачити своїх дітей поруч Вівтаря на церковних богослужбах і якщо хочуть самі хлопці найперше!), прохання звертатися на запис до Захристії львівських храмів оо. Василіян св. Онуфрія, вул. Богдана Хмельницького, 36 або св. Андрія (пл. Соборна, 3).







Диякон Миколай МИКОСОВСЬКИЙ, ЧСВВ,
Керівник ВД при церкві св. Андрія (Львів).