середу, 8 квітня 2009 р.

Основні норми поведінки для членів Вівтарної Дружини



  1. Кожен вівтарний дружинник після відповідного підготування і призначення слугує під час богослужінь, перебуваючи у святилищі, але тільки при умові зразкової поведінки і старанної участи в молитві.

  2. Кожен вівтарник повинен розуміти загальний зміст богослужіння, а також добре знати і виконувати правила слугування та дані норми поведінки.

  3. У святилищі категорично забороняється: ходити без конечної потреби, розмовляти, бавитися свічкою, запальничкою, сірниками, спиратися до дверей іконостасу чи в будь-який інший спосіб звертати на себе увагу і перешкоджати спільній молитві. Двері іконостасу слід зачиняти повільно.

  4. Забороняється швидко ходити або бігати. При вході і виході зі святилища, або храму, та при переході попри Царські двері іконостасу слід зупинитися і з пошаною віддати Євхаристійному Ісусові малий поклін (метанію).

  5. Попри престол на місці служіння священика проходити не можна нікому, окрім священиків, а проходячи із протилежної сторони, робимо метанію.

  6. На слугування слід приходити принаймні 15 хвилин до початку богослужіння, причому у скромному одязі і взутті (не в безрукавках, не в спортивному одязі або взутті). Також слід мати скромну зачіску.

  7. До святилища слід заходити в окремо приготованому для слугування одязі, який треба зберігати в доброму стані, а саме − не бруднити, при сіданні на крісло не жмакати, після користування старанно складати до шафи.

  8. В часі богослужінь вівтарним дружинникам забороняється перебувати в захристії без виразно наданого дозволу. Розпалювати вуглик до кадила повинен лише один окремо призначений до цього вівтарник.

  9. До закінчення богослужіння не дозволяється виходити зі святилища і переривати або залишати молитву без крайньої необхідності.

  10. Якщо вівтарний дружинник не призначений на слугування, то він повинен молитися у храмі вірних, найкраще − за балюстрадою перед іконостасом.

  11. Слід уникати будь-якого роду сперечань, які спричиняють незгоди та ворогування. Якщо виникають непорозуміння, то не можна визначати винуватця в часі богослужбових відправ, інакше порушниками поведінки вважатимуться всі ті, хто настоював на своїй думці і сперечався.

  12. За порушення даних норм після кількох попереджень передбачається відлучення від слугування в часі певних відправ і на відповідний термін.

  13. Якщо би порушення траплялися особливо часті, великі, а також ставали прикрістю для інших, або постійним злим прикладом, то таких порушників відлучуватиметься з Вівтарної дружини.

  14. Зауваження або попередження вівтарному дружиннику можуть давати не лише священики і провідник дружини, але й будь-хто із духовних осіб чи дорослих християн. Однак провідник у такому випадку повинен бути повідомлений і завжди матиме особисті розмови із цього приводу.




Немає коментарів:

Дописати коментар