пʼятницю, 15 травня 2009 р.

ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ ДЛЯ ВІВТАРНИКІВ ХРАМУ СВ. АНДРІЯ

1. Чи можна сказати, що сучасні комп'ютерні ігри є добрими? Наведіть очевидний приклад шкоди декотрих віртуальних ігор, а також користі від них.
2. Хто установив на землі св. Літургію (Службу Божу), вперше її відправивши? Що означає слово «Літургія» із грецької мови? Яким повинне бути справжнє жертвоприношення під час Господньої Служби?
3. Що таке насправді покликання? Хто (чи що) людину у житті кличе? Назвіть три життєві людські стани. Першохристиянська Церква визнавала християнина як… Найголовніше покликання охрещеної людини – це…
4. Хто автор «Чарівної формулки святості»?
5. Поясніть відмінність ікони від образу, якщо така існує. Чи поклоняючись іконам-образам можна хоч якось згрішити гріхом ідолопоклонства? Кого переважно зображають ікони або образи?
6. Справжній піст – це… Що виражаємо через биття поклонів? Як подвиг християнського посту зображений у св. Письмі? Чи можна в житті не постити взагалі?
7. Чому на св. Літургії є також проповідь (слухання Божого Слова)? Хто промовляє до вірних через уста проповідника? Силу для проповідування проповіднику дає…
8. Сквернослів'я означає… У Біблії під Словом розуміють… Який біблійний персонаж автор вислову: «Лихі бесіди псують добрі звичаї» (Підказка ― 1 Кор. 15, 33). Коли людина вживає нецензурні слова (погані), то немовби «молиться» до…
9. На Службі Божій світло насамперед означає… (назвіть теж кілька його символів). З якою метою завжди має горіти вічне світло перед Святими Тайнами? Панікадило («павук» по-іншому), що висить посеред церкви символізує… Матерія (основа) для літургійного світла…
10. Гріх… (назвіть кілька коротких визначень, які знаєте). Звідки взявся гріх під небом? Правдива християнська свобода полягає у… Чому чинимо гріх (важкий чи легкий)? Чи жив на землі десь-колись хоч хтось, хто не міг або не вмів грішити?
11. Вечірня містить у собі згадку… Перелічіть основні частини Вечірні? Кадження на початку «Господи взиваю» означає… Про Кого йдеться у короткому древньому гімні-молитві християн «Світло тихе?..».
12. Для чого живемо ― найголовніше мета земного життя з позиції віруючої людини? На землі ми схожі (у русі) на… Чи корисно ставити собі часто питання про сенс життя?
13. Молитва перед прислуговування до Літургії і після (напам’ять!) ― додатково.

Немає коментарів:

Дописати коментар